tisdag 2 september 2008

Världens längsta balkongräcke

Sedan en tid tillbaka, med start sommaren 2007, pågår projekt Rädda räcket hemmavid. Grundförutsättningarna var enkla, endast dessa moment krävdes:
  1. ta ett balkongräcke i behov av målning
  2. avlägsna gammal överflödig färg
  3. applicera nyinköpt vit färg
  4. luta mig tillbaka med en cigarr i näven och njuta av väl utfört värv
Av någon anledning pågår detta projekt fortfarande, varför är inte helt klarlagt. Förra sommaren, när entusiasmen inte kände några gränser, frilades delar av reglarna i underkanten av räcket och avslöjade en förruttnelse som vore det rötmånad. Och det var det i och för sig också. Men problemet bestod även efter rötmånaden och lade en viss sordin på stämningen. Dessutom var räcket målat med digital färg, dvs. antingen var färgen en mm tjock och satt som berget eller så lossnade flagorna bara man kastade en blick på dem. Sådant resulterar efter en tid i motivationskollaps.

Efter en tids idogt skrapande och svärjande inträffade vintern och arbetet lades ned för säsongen. Jag satte mig vid datorn och träffade Älsklingen och så gick sommaren 2008 och...

Nej, vi samlade ihop lite motivation Älsklingen och jag och skrapade lite mer färg samtidigt som vi oroades över ruttna reglar. Sedan kom Tokarparen (far min) och deltog i en stillsam brainstorm där vi kom fram till att det är bättre (och enklare!) att kasta valda delar av räcket på tippen och bygga nytt. Jippie! Har ni också trott det nångång?


På bilden intill kan man skåda en sektion av det nya (bättre och enklare?) räcket. Det enda som har varit enkelt med detta var själva ihopspikningen.

Lägg även märke till att miljön som räcket vistas i inte alls är en balkong utan en källare.





Om någon undrar varför lågkonjunkturen inte kommer att drabba färgbranschen så beror det på att:
  1. ändträ måste oljas in
  2. man ska pensla på ett lager grundfärg
  3. ett lager täckfärg ska man få dit
  4. ytterligare ett lager täckfärg till ska man måla fast
  5. Älsklingen tycker att färg ska appliceras flödigt
Resultatet av allt detta (särskilt punkt 5 ovan) är att tillvaron består av målning och torktider. Tunnt färglager = kort torktid, jättetjockt färglager = låååång torktid.

Men ännu har vi inte gett upp hoppet. Det ska bli klart. Basta.

2 kommentarer:

Moster Mjölgumpa sa...

Då ser jag fram emot att få se en bild på det uppsatta räcket sommaren 2010!

pribus sa...

Ja, det gäller att ha en optimistisk syn på tillvaron ;)

Nu är i alla fall mer än hälften målat enligt konstens alla regler.