onsdag 3 september 2008

Cloud computing

Computer Sweden skriver i den här artikeln om cloud computing och dess konsekvenser för företagen och IT-personal. Eftersom jag själv jobbar i IT-organisationen på en kommun kan jag inte undgå att tycka en del.

Som vanligt handlar nästan alla buzz-words om villkoren för affärsdrivande privata företag. Men eftersom i stort sett alla leverantörer hoppar på tåget så sitter plötsligt den offentliga sektorn i ett knepigt läge. En kommun, oavsett storlek, orkar aldrig fullfölja en heltäckande teknologisk förändring förrän marknaden är inne på nästa buzz-word. Visst, vi är i full färd med att virtualisera, vi har köpt några bladservrar och så vidare, men flaskhalsen är alltid verksamhetssystemen, och sådana har vi många av.

Med tiden blir kommunernas IT-verksamhet ett sammelsurium av halvfärdiga migrationer och livsuppehållande åtgärder på gamla system.

På en punkt kan jag helt hålla med artikelförfattaren: "Men kunderna kommer inte undan allt vad gäller it. Kravställningar och beställarkompetens blir ännu viktigare än i dag och frågan är hur enkelt det blir att hitta sådan kompetens."

Tänk om utvecklingen kunde gå i lagom takt ibland.

Inga kommentarer: