tisdag 3 februari 2009

To upgrade or not to upgrade? That's the Linux

Läste på IDG att BankID numera finns för Linux, närmare bestämt Ubuntu, vilket är utmärkt eftersom det är precis vad jag behöver hemma.

Nu är det ju så med Ubuntu att det kommer nya versioner då och då, i det här fallet kräver BankID-programmet så klart en uppgradering (8.04 eller 8.10). Nu har det kommit två nya versioner sedan jag uppgraderade sist och tveksamheten ökar. Vad kommer att sluta fungera den här gången? Så fort man ändrar kärnan uppstår alltid två problem:
  1. Grafikdrivrutinen slutar funka (man får trivas med 640x480 pixlar tills man lyckas få igång den igen)
  2. VMWare slutar fungera. Så då får man leta upp en fix, som ligger någonstans på någon hårddisk.
Ibland slutar någon mediaspelare att fungera, ibland tappar andra program någon funktionalitet (den som gjorde att man valde att använda just det programmet från början).

Jag gjorde nyss en uppdatering (152 patchar) av 7.10 och endast VMWare slutade funka! Det kanske är ett gott omen inför ett versionsbyte till 8.10 via 8.04. Fan tro't. Vi får se.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha?!?
mvh/Din syster

pribus sa...

Ja, absolut.

Anonym sa...

Har aldrig haft det problemet med grafikdrivrutinerna vid uppgraderingar som du pratar om på någon av mina boxar, har kört (k)ubuntu sedan 7.04. du kan ju också se till att ha en separat installation för /home när du installerar, så kan du ju installera om från "scratch" utan att förlora alla inställningar! Normalt sett kör jag 15GB / för systemet, 2Gb /swap och resten som /home på mina maskiner.

Problemet med VMWare löser du genom att byta till virtualbox från Sun, det gjorde jag och det ångrar jag inte!

Installerade precis NetiD version 5.0.0.31 på Intrepid, och efter att jag lagt till information för en fjärde plugin (/usr/lib/firefox-addons/plugins) funkar det nu!

/ Odin

pribus sa...

Problemet med grafikdrivaren (nvidia) beror visst på att den är proprietär. Jag har aldrig lyckats få någon ordning på upplösningen utan just den drivrutinen.

Jag har faktiskt /home på egen disk, men jag litar inte riktigt på att allt kommer att fungera ändå. Sån är jag.

När det gäller virtualbox så har jag tänkt göra ett försök snart igen. Jag provade för ganska länge sedan (för att köra XP som gäst) men upplevde VMWare som stabilare vid det tillfället. Det har nog hänt ganska mycket sedan dess så det ska bli kul att testa. Men man måste ju ha tid också :)