måndag 1 juni 2009

Detta är ju hemskt - jag borde rösta på KD?

Enligt en artikel på idg.se och de svar som partiernas representanter ger blir jag tvungen att rösta på KD om IT/integritet/demokrati är det viktigaste för mig. Det är en överraskning eftersom jag inte har några andra åsikter gemensamt med KD överhuvudtaget.

Frågan löd:Vilka är de tre viktigaste it-frågorna för ditt parti?

Ella Bohlin, KD:
  1. Elektronisk infrastruktur; Allemansrätten på IT-området, väl utbyggt bredband åt alla.
  2. E-tjänster. Politiken ska understödja så att vi får ett bra användningsområde av Internet, som är samhällsnyttigt. När vi fått detta att fungera kan olika aktörer få ett kraftfullt verktyg i sina verksamheter, exempelvis att man kan rösta via nätet.
  3. Värna upphovsrätten på Internet. Marknaden måste också vara delaktig i att hitta system för smarta lösningar att ta betalt, ett exempel är sajten Spotify.
Det är de svaren alla tomtar i Piratpartiet har missat. Ella slår faktiskt huvudet på spiken när hon påpekar att tillgängligheten till Internet är något som vi måste satsa på. Det är oändligt mycket viktigare än fildelning. Betänk att Telia har långt framskridna planer på att avveckla kopparnätet (telestationer) i glesbygd när AXE-tekniken inte får support längre. Bredband har knappast byggts på rent kommersiella grunder mer än i tätort i Sverige, någon form av statligt eller EU-stöd behövs alltid för att någon ska se lönsamhet. Det kommer att bli lika viktigt för samhället med bredband som med el och vägar, om vi inte är där redan. I denna fråga är jag måhända partisk, jag jobbar ju trots allt med dessa frågor.

Och, föga populistiskt i dessa pirattider anser även jag att vi ska värna upphovsrätten. Förändra gärna priser och tillgänglighet, ta bort allt vad kopieringsskydd heter, men ta inte bort kreatörens rätt att själv bestämma över sitt verk. Upphovsrättsfrågan har ingenting med modern teknik att göra, endast om respekt för skapande människor. För att inte tala om patenträtten, som en del vill avskaffa. Jag har mycket svårt att föreställa mig någon riskkapitalist som vill satsa pengar på något som inte kan ge avkastning.

Men som sagt, rösta på KD? Det sitter långt inne.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

om du verkligen fortfarande tror på dom etablerade partiernas ställningstagande och valfjäsk i internetfrågorna och tror att dom kommer hålla sina löften efter valet, ja då är du bra naiv.
Dom har ju haft 4 år på sig att visa vad dom vill göra med internet och se hur det ser ut idag.

jesse

pribus sa...

Jag vet bara fakta, och det är att INGET parti, etablerat eller inte, är intresserade av IT-infrastrukturfrågor, ens på pappret, utom KD tydligen. Ingen IT-infrastruktur - inget Internet.

Piratpartiet som missnöjesparti vill egentligen bara legalisera fildelningen och har en partiledning som gör att t.o.m. Mona Sahlin framstår som ett dygdemönster.

Vilket etablerat parti som helst kan ju faktiskt göra NÅGON nytta i Bryssel utom just PP, eftersom de inte tar ställning i några andra frågor. De är ett stort wildcard helt enkelt, och har därför diskvalificerat sig själva. Jag vill inte plötsligt ha bidragit till en legalisering av knark eller något sådant bara för att PP inte vill ta ställning innan valet.

Anonym sa...

Haha, ja Ella Bohlin vilket spån.

"– Integriteten för elektronisk kommunikation är viktig. Naturligtvis måste den skyddas. Det är dock skillnad på att scanna ett mejl på vissa begrepp och ord och att gå in och läsa ett brev."

Hahahaha. Ja, det är ju stooor skillnad. eller?

Anonym sa...

"Jag vill inte plötsligt ha bidragit till en legalisering av knark eller något sådant bara för att PP inte vill ta ställning innan valet."

För den gröna eller den liberala gruppen vill legalisera knark? Eller? Nä, just det... Det kanske var så att de övriga partierna kanske ägnar sig och smutskastning och misstänkliggörande...

pribus sa...

Hej Anonym.

Jag förutsätter att du eller din Internetoperatör inte använder virusskydd eller spamfilter? Känner du dig i så fall kränkt?

Om du menar FRA-lagen så kan jag till viss del hålla med att den suger. Några medel måste få finnas för brottsbekämpning också, men borde få ske endast på stark misstanke.

Tuomas sa...

Lite små kommentarer:

PP vill INTE BARA legalisera fildelning. De anser att det ska vara ok för privat bruk, t.ex. att ladda hem lite beatles till efterfesten.

De vill heller inte avskaffa upphovsrätten. de vill reformera den och visionen är att ge mer rätt till just skaparen och mindre till kommersiella storbolag.

Annars har väl Ella en del poänger, men KD:s track record i IT-frågor är väl inte det bästa? Kommer de bättra sig?

Temaran sa...

@pribus

Plötslig legalisering av knark?
PP kommer ju rösta med de andra i gruppen i dom frågorna, skulle du kunna påminna mig om vilka partier som var för legalisering av knark nu igen? och om du nu lyckas gräva fram något obskyrt parti som faktiskt är det, kan du då berätta för mig hur dom skulle skapa majoritet bara för att PP inte tar ställning?

Någon måtta på dom här sakerna får det banne mig vara, inte nog med att de etablerade politikerna inte kan hålla sig till sak i debatter utan medvetet frågar PP saker där dom redan bör veta PPs ställning (om dom ens tittat lite närmare på deras partiprogram).

Jag blir alltid lika besviken då jag ser folk som faktiskt går på det som gammelpartierna spyr ur sig. Aja, det måste väl finnas såna människor också...

Temaran sa...

Det är ganska stor skillnad imho mellan ett antivirusprogram/spamfilter som du själv har komplett kontroll över och en internet-censur på internet-leverantörsnivå.

Det är fullständigt vansinne det är vad det är, och en stort första-steg mot ett orwellianskt sverige.

För mig är det mer än nog anledning att komma på lite revolutions-humör :3

pribus sa...

Hej Anonym och Temaran

Legalisering av knark eller någon annan galenskap spelar väl ingen roll. Det får ingen av oss veta innan PP ev. sitter i någon grupp i parlamentet.

Just knarkexemplet togs upp i lördagsekot där Falkvinge gjorde ett rätt förvirrat intryck. Jag har inte forskat i vilka partier eller grupper som är drogliberala.

@Tuomas

Jag vet inte om KD kommer att bättra sig.

Tor sa...

1. "Allemansrätten på IT-området"
3. "Värna upphovsrätten på Internet"

Eh? Någon som får detta att gå ihop?

pribus sa...

@Tor

Min tolkning är

1. Allemansrätten: Alla ska ha möjlighet att använda Internet - rimligt pris, ska kvitta om du bor i storstad eller på landsbygden. Där är vi inte idag.

2. Upphovsrätten: Ja, den frågan är ju inte okänd. Har egentligen inte specifikt med Internet att göra.

Tänk bort fildelning för ett ögonblick och fundera på vilket alternativ som är viktigast för demokrati, yttrandefrihet och jämställdhet:

a) Alla har tillgång till Internet. På några områden kan integriteten vara begränsad.

b) Inga inskränkningar av integriteten på Internet, men 15% av befolkningen kan inte accessa Internet från hemmet eller småföretaget även om de vill.

Transparent sa...

Du har alltså missat att även Piratpartiet tycker att det är enormt viktigt med tillgängligheten på nätet? Hur många politiker från de etablerade riksdagspartierna har öppet kritiserat Hadopi-lagen när frankrikes nationalförsämling röstade igenom den?

pribus sa...

Hej Transparent.

Vi pratar som vanligt om helt olika saker. Du (PP) pratar om huruvida man kan bli avstängd för att man misssköter sig. Alltså återigen inordnat i den smala integritetsfrågan.

Jag (och Ella B.) pratar om infrastruktur, ytterligare ett område som PP, såvitt känt, inte tar ställning i. Ett samhälle utan infrastruktur fungerar inte. Hur skulle vi klara oss utan vägar, vattenledningar, el och telefoni? Och numera bredband. Om man bor på en rimligt stor ort är detta en icke-fråga, men för de som bor på landsbygden är det ett verkligt problem.

Vem bygger nät när Telia plockar ner sina stolpar? Efter stormarna Gudrun och Per finns det fortfarande abonnenter som inte har fast telefoni, det var inte lönsamt att reparera kablarna.

Efter att statliga Televerket blev Telia finns det ingen som har något tvingande uppdrag att förse oss med vare sig telefoni eller bredband. Marknadskrafterna förväntas sköta detta. Hur lönsam är en ensam kund ute i skogen?

Jag har inte sett hur PP har tänkt sig att hantera dessa frågor.