lördag 30 november 2013

Ny gitarr, tester och inställningar

Har köpt en ny gitarr, en Line 6 James Tyler Variax JTV-59. Fysiskt ganska lik en Les Paul '59, men elektroniskt är den fullproppad med skojiga finesser. Gitarren är välbyggd, men mitt exemplar var slarvigt justerad med lite strängskrammel, så jag har skruvat lite på truss-rod och stall och fått det lite bättre.

Variaxgitarrerna kan emulera andra gitarrmodeller, till och med akustiska gitarrer, och det låter ganska bra. De nyare James Tylermodellerna har vanliga magnetiska mikrofoner också, men alla spännande emuleringar sker med piezomickar under sadlarna i stallet. Det gör det möjligt att peta in vilket ljud som helst i signalkedjan. Man kan till och med "stämma om" gitarren elektroniskt med en knapptryckning och då slipper man ju byta gitarr mellan låtar.

Om man kör Variax med VDI-kabel genom sin Pod HD500 så kan man styra gitarren (växla emulering) direkt i Pod-patcharna. Smidigt. Poden kan ju dessutom emulera ett gäng olika förstärkarmodeller och effekter, så man har stora möjligheter att skruva till ett hyfsat ljud.

Ett litet smakprov:
Gitarrmodellen är en Gibson Firebird (stallmicken) stämd i öppet E. Funkar.


Inga kommentarer: